Care este cel mai bun mod de a-ți îngriji bateria auto?

Cel mai bun mod de a avea grijă de bateria mașinii este să o încarci corect. De asemenea, ar trebui să reîncarci bateria după ce a fost descărcată, în special prin efectuarea unor drumuri mai lungi cu mașina, astfel încât alternatorul să poată încărca eficient acumulatorul.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți când bateria mașinii tale s-a descărcat este să afli motivul descărcării și să remediezi problema. Motivele pot fi influențate de diverși factori, cei mai predominanți fiind vârsta bateriei și modul în care aceasta este utilizată. De asemenea, poți verifica dacă există conexiuni slăbite sau coroziune pe terminale. Dacă tot nu îți poți da seama ce a cauzat problema, atunci ar trebui să o duci la un mecanic pentru o examinare suplimentară, sau o poți aduce la o expertiză efectuată de experții Principal Auto.

Este important să știi cum să încărcați corect bateria mașinii pentru a prelungi durata de viață a acesteia și pentru a te asigura că funcționează atunci când ai cea mai mare nevoie. La încărcare, nu lăsa tensiunea să scadă sub 12 volți, deoarece acest lucru îți va deteriora grav bateria și va cauza daune permanente.

Sfaturi despre cum să prelungești durata de viață a bateriei auto

Chiar dacă ai achiziționat o baterie auto de calitate superioară, tot trebuie să ai grijă la procesul de mentenanță al acesteia. De regulă, o baterie auto are o durată de viață de aproximativ 5 ani, dar o baterie auto utilizată în mod corect și întreținută la timp, poate să depășească această perioadă și să-ți ofere sentimentul de siguranță când te urci la volan și pornești motorul.

Cel mai corect este să ne folosim de zicala „decât să tratezi, mai bine să previi!”. Cu alte cuvinte, este mai benefic să ne formăm anumite obiceiuri sănătoase în ceea ce privește condusul mașinii noastre și întreținerea bateriei auto pentru că, în acest mod, ne vom bucura atât de o durată de viață mai mare a bateriei auto, cât și de un plus de confort și siguranță. Dacă bateria auto se defectează timpuriu, nu doar că va trebui să o schimbăm, dar aceasta ne poate cauza și neplăceri, mai ales când trebuie să ajungem urgent în anumite locuri sau când nu suntem foarte aproape de casă.

Ei bine, pentru evitarea problemelor de acest fel, se recomandă prevenirea sau crearea unui stil de a folosi mașina care să fie benefic bateriei pe viitor. De exemplu, nu folosi niciodată echipamentele electrice precum farurile sau radioul în timp ce motorul este oprit pentru că alternatorul nu va mai fi pus în funcțiune, iar acesta nu va putea (re)încărca acumulatorul mașinii tale. Drept urmare, va fi foarte posibil ca bateria mașinii tale să nu mai aibă energie suficientă pentru a porni motorul.

Totuși, dacă ai folosit echipamentele electrice timp îndelungat în timp ce motorul era oprit, ai grijă ca următoarele drumuri să fie mai lungi pentru ca alternatorul să suplinească energia lipsă din baterie, sau pur și simplu folosește un redresor pentru încărcarea acesteia.

Bunele practici trebuie menținute mai ales pe timp de iarnă, când capacitatea bateriei auto este afectată de temperaturile joase ale mediului înconjurător. În acest caz, asigură-te că lași pentru cel puțin 10 minute motorul pornit înainte de a pleca la drum, astfel încât bateria să poată ajunge la o temperatură optimă de funcționare. De asemenea, în perioadele reci, este recomandat să parchezi mașina într-un garaj amenajat pentru a evita temperaturile de îngheț.

Articole asemănătoare

Aventură fără întreruperi pe drumul spre mare! Ești pregătit de concediu?

Descoperă cum să-ți asiguri o aventură fără întreruperi pe drumul spre mare! Citește articolul nostru pentru a afla cum să te pregătești pentru concediu cu sfaturi și recomandări de la Principal Auto.
Citeste mai mult

Ești pregătit să explorezi frumusețea naturii în Delta Dunării?

Dacă vrei să descoperi până și cele mai îndepărtate colțuri ale acestui habitat, poți să apelezi la Principal Auto. Furnizorul îți pune la dispoziție o baterie de calitate, care te va ajuta să navighezi, în siguranță, spre cele mai sălbatice zone din Deltă.
Citeste mai mult

Baterii ideale pentru un weekend cu cortul: Asigură-ți o sursă de energie în mijlocul naturii

Baterii ideale pentru un weekend cu cortul: Asigură-ți o sursă de energie în mijlocul naturii Vezi de ce ai nevoie de o baterie de încredere la camping
Citeste mai mult

Ghid Principal Auto: Cum să te pregătești pentru orice situație nefavorabilă cu bateria ta auto?

Când vine vorba de mașina ta, un lucru pe care cu siguranță nu vrei să-l întâlnești în drumețiile cu aceasta este o baterie descărcată.
Citeste mai mult