Cum să alegi bateria potrivită pentru mașina ta: Ghid complet 

Bateria este o componentă fără de care un autovehicul nu poate funcționa. Aceasta nu doar că asigură pornirea rapidă a motorului, ci este responsabilă pentru alimentarea tuturor componentelor, de la farurile și luminile de pe tabloul de bord până la sistemul audio și cel de aer condiționat. Așadar, atunci când ai nevoie de o nouă baterie este esențial să o alegi pe cea potrivită autovehiculului pe care îl conduci. 

Durata de viață a acumulatorului auto depinde de câți consumatori electrici și electronici există pe mașină. Numărul ridicat al acestora va duce, mai rapid, la epuizarea bateriei. În mod normal, durata de viață a unui acumulator auto este de aproximativ 5 ani, însă aceasta trebuie să fie ales și îngrijit corespunzător. 

Întrebarea este „Cum ne dăm seama care este bateria potrivită pentru mașina noastră”? Căci, dacă pentru bateriile unei telecomenzii este suficientă o vizită rapidă la orice supermarket, alegerea unei baterii auto implică mult mai mult de atât. Există o gamă largă de baterii auto, cu diferite specificații, iar acest lucru îngreunează sarcina de a o identifica pe cea care corespunde perfect autovehicului nostru. 

Cert este că, atunci când îți cumperi o nouă baterie auto, trebuie să ai în vedere o serie de parametrii tehnici. Astfel, pentru a-ți simplifica alegerea, Principal Auto a conceput un scurt ghid în care sunt prezentați toți factorii care trebuiesc luați în calcul atunci când vrei să-ți achiziționezi o nouă baterie: 

Cerințele producătorului 

Consultă cartea tehnică a mașinii pentru a identifica specificațiile recomandate de producător. Aceste informații includ tipul și dispunerea bornelor, dimensiunea și capacitatea bateriei: 

  • Dimensiunea: Este esențial să alegi o baterie care se potrivește perfect în compartimentul dedicat. Dacă achiziționezi o baterie cu dimensiuni diferite față de cele indicate de producător, nu vei putea să o montezi. 

  • Tipul și polaritatea: Există 3 tipuri de borne: plate, cilindrice subțiri și cilindrice groase. Bornele noii baterii trebuie să fie dispuse exact ca la bateria veche. 

  • Capacitatea bateriei: Sistemul de încărcare este configurat pentru a alimenta optim o baterie cu o anumită capacitate. Sunt permise variații de doar +/-10%, întrucât o diferență semnificativă poate provoca fie fierberea electrolitului (dacă curentul de încărcare este prea mare), fie o încărcare insuficientă (dacă curentul de încărcare este prea mic). Cert este că, în ambele situații, bateria va avea o durată de viață redusă!  

Atenție! Este recomandat ca bateria mașinii tale să aibă o capacitate puțin mai mare, însă nu mai mult de 30% peste cea prescrisă de producător. 

Este absolut necesar să ții cont de aceste cerințe, întrucât, în mod contrar, riști ca bateria achiziționat să nu poată fi montată. 

Clima 

În ceea ce privește climatul, țara noastră nu este prea „prietenoasă” cu bateriile auto. Această situație este rezultatul condițiilor climatice extreme, în special a iernilor reci și a verilor cu temperaturi foarte ridicate, fenomene care s-au înregistrat, în special, în ultimii ani. Din acest motiv, este recomandat să optezi pentru o baterie cu un nivel scăzut de autodescărcare, precum cele cu un consum redus de apă și electroliți. 

Curentul de pornire la rece 

Curentul de pornire la rece reprezintă capacitatea unei baterii de a furniza un nivel adecvat de energie în primele secunde ale pornirii. În absența unei valori adecvate tipului de motor, există riscul ca mașina să nu pornească în zilele cu temperaturi sub 0ºC. De exemplu, bateriile auto pentru motoare pe benzină oferă un curent de pornire situat în intervalul 35-100 Ah, în timp ce bateriile pentru motoarele diesel încep de la 100 Ah. 

Necesitățile suplimentare 

Dacă ți-ai instalat diferite echipamente adiționale în mașină, cum ar fi o navigație sau un sistem de lumini, ar trebui să iei în considerare faptul că, acestea vor consuma energie suplimentar, iar din acest motiv vei avea nevoie de o baterie cu o capacitate mai mare. 

Prin urmare, bateria este o componentă de care depinde buna funcționare a mașinii tale, deci trebuie să fii mereu sigur că o alegi pe cea potrivită.  

Dacă ai nevoie de o nouă baterie auto, drumul tău poate duce la Principal Auto! Indiferent dacă deții o mașină mică, un SUV, o motocicletă sau un autocamion, aici vei găsi bateria potrivită pentru tine. 

 

De ce să alegi Principal Auto? Ei bine, pentru că această marcă are la bază ani de experiență și expertiză în industria auto. Datorită experienței îndelungate în domeniul auto, respectiv al bateriilor, în conformitate cu cele mai recente inovații tehnologice și supuse unor teste riguroase de calitate. Brand-uri precum VARTA, BOSCH, MOLL, OPTIMA, EXIDE, ULTRON, ROMBAT, MACHT, AcuProfi se regăsesc în gama de baterii Principal Auto.

 

Așadar, nu lăsa lucrurile la întâmplare! Alege calitatea și fiabilitatea de la Principal Auto! 

Articole asemanatoare

Sirocou pe mașină!

În cadrul acestui articol, specialiștii de la Principal Auto îți vor pune la dispoziție câteva sfaturi valoroase despre sirocou
Citeşte mai mult

Ce baterii auto sunt mai bune

Bateriile VARTA cu tehnologiile AGM și EFB reduc semnificativ consumul, fiind potrivite pentru funcția Sart Stop.
Citeşte mai mult