Sfaturi utile pentru îngrijirea și întreținerea bateriilor auto

Bateria auto reprezintă inima mașinii tale, mai exact sursa de energie ce îi permite să pornească și să funcționeze eficient.  

Cu toate acestea, mulți șoferi subestimează importanța îngrijirii și întreținerii corespunzătoare a bateriei lor auto, lucru care poate cauza apariția anumitor defecțiuni sau a unor costuri neașteptate.  

De aceea, în cadrul acestui articol, specialiștii de la Principal Auto îți vor pune la dispoziție câteva sfaturi valoroase pentru îngrijirea și întreținerea bateriei mașinii tale, astfel încât aceasta să funcționeze la capacitate maximă și poți previi eventualele situații neplăcute asociate cu defectarea acesteia.  

  1. Cum funcționează bateriile auto?  

Înainte să înveți despre modalitățile de îngrijire și întreținere a bateriilor auto, este important să înțelegi cum funcționează acestea.  

Bateriile auto sunt baterii de plumb-acid, care generează energie electrică prin reacția chimică dintre acidul sulfuric și plumbul din interiorul lor. Această energie este apoi utilizată pentru a porni motorul și a alimenta sistemele electrice ale mașinii. 

  1. Verifică nivelul de electrolit și curăță bornele 

Un prim pas esențial în întreținerea bateriei auto este verificarea regulată a nivelului de electrolit (lichidul acid din interiorul bateriei). Dacă nivelul acestuia este scăzut, poți adauga apă distilată pentru a-l readuce la nivelul recomandat de producător. 

De asemenea, pentru a elimina acumulările de coroziune este indicat să cureți regulat bornele acesteia. În acest sens, poți utiliza o soluție de bicarbonat de sodiu amestecată cu apă pentru a curăța borna și conectorii. Și nu uita să te asiguri că acestea sunt bine clătite și uscate înainte de a le conecta din nou la cabluri.  

  1. Menține bateria fixată corect 

Vibrațiile și șocurile provocate de drumurile accidentate pot duce la slăbirea conexiunii bateriei cu suportul său.  

Verifică în mod regulat dacă bateria este fixată și asigură-te că este bine prinsă în suport. Dacă observi că aceasta nu este stabilă, poți strânge șuruburile de fixare sau adauga garnituri pentru a asigura o potrivire mai strânsă. 

  1. Evită descărcarea completă a bateriei 

Dacă bateria auto este descărcată complet, acest lucru poate afecta în mod semnificativ bateria și poate reduce durata sa de viață. Încearcă să eviți să lași luminile sau alte consumatori electrici porniți atunci când motorul nu este în funcțiune. 

În cazul în care mașina ta este nefolosită pentru o perioadă mai lungă de timp, poți utiliza un dispozitiv de menținere a sarcinii (cunoscut și sub numele de încărcător de menținere) pentru a preveni descărcarea completă a bateriei. Acest dispozitiv menține nivelul optim de încărcare și protejează bateria împotriva deteriorărilor. 

  1. Evită supraîncărcarea bateriei 

Deși este important să menții bateria încărcată, supraîncărcarea acesteia poate fi dăunătoare. Un regulator de tensiune defect sau un încărcător de baterie neadecvat poate duce la o supraîncărcare a bateriei, ceea ce poate provoca un scurtcircuit sau chiar o explozie.  

De asemenea, asigură-te că utilizezi un încărcător de baterie potrivit și monitorizează procesul de încărcare pentru a preveni supraîncărcarea. 

  1. Protejează bateria de temperaturi extreme 

Expunerea bateriei la temperaturi extreme poate afecta negativ performanța acesteia. În timpul iernii, asigură-te că mașina ta este parcată într-un loc protejat de frig extrem și nu uita să utilizezi o protecție termică pentru baterie. 

Iar în zilele toride de vară, încearcă să parchezi la umbră sau să utilizezi o copertină pentru a proteja bateria de expunerea directă la soare. Aceste măsuri simple pot prelungi durata de viață a bateriei tale. 

  1. Efectuează teste regulate ale bateriei 

Pentru a verifica starea de sănătate a bateriei, poți utiliza un tester de baterie sau poți solicita un test la un service auto. Rezultatele acestor teste îți vor oferi informații despre nivelul de energie, tensiunea și capacitatea bateriei. 

În cazul în care observi scăderi semnificative ale performanței, cel mai indicat este să înlocuiești bateria înainte să te lase când ți-e lumea mai dragă.  

  1. Condu în mod regulat 

Da, ai citit bine! Condusul regulat poate ajuta la menținerea bateriei tale într-o formă bună. Atunci când mașina este în mișcare, alternatorul încarcă bateria, menținându-i nivelul de încărcare. Dacă mașina stă neutilizată pentru o perioadă lungă, bateria se poate descărca treptat. Așadar, asigură-te că conduci mașina în mod regulat pentru a menține bateria în stare funcționabilă.  

Prin urmare, dacă vei respecta aceste măsuri simple, bateria ta auto se va menține într-o stare optimă, iar tu vei fi ferit de incidentele nefavorabile. 

De asemenea, dacă îți dorești să afli mai multe despre aceste dispozitive, poți vizita oricând website-ul celor de la Principal Auto, experții în baterii auto și nu numai. 

Articole asemănătoare

Aventură fără întreruperi pe drumul spre mare! Ești pregătit de concediu?

Descoperă cum să-ți asiguri o aventură fără întreruperi pe drumul spre mare! Citește articolul nostru pentru a afla cum să te pregătești pentru concediu cu sfaturi și recomandări de la Principal Auto.
Citeste mai mult

Ești pregătit să explorezi frumusețea naturii în Delta Dunării?

Dacă vrei să descoperi până și cele mai îndepărtate colțuri ale acestui habitat, poți să apelezi la Principal Auto. Furnizorul îți pune la dispoziție o baterie de calitate, care te va ajuta să navighezi, în siguranță, spre cele mai sălbatice zone din Deltă.
Citeste mai mult

Baterii ideale pentru un weekend cu cortul: Asigură-ți o sursă de energie în mijlocul naturii

Baterii ideale pentru un weekend cu cortul: Asigură-ți o sursă de energie în mijlocul naturii Vezi de ce ai nevoie de o baterie de încredere la camping
Citeste mai mult

Ghid Principal Auto: Cum să te pregătești pentru orice situație nefavorabilă cu bateria ta auto?

Când vine vorba de mașina ta, un lucru pe care cu siguranță nu vrei să-l întâlnești în drumețiile cu aceasta este o baterie descărcată.
Citeste mai mult