Ce este o baterie de mașină și cum funcționează?

Pentru început, este important să înțelegem ce este o baterie auto, care este rolul acesteia și cum funcționează aceasta.

Ei bine, bateria auto, precum altă baterie, reprezintă un dispozitiv de generare și stocare a energiei electrice. Aceasta transformă reacțiile chimice în energie electrică, în urma procesului numit electroliză.

O baterie de mașină este conține plăci de plumb, plăci de dioxid de plumb și electrolit de acid sulfuric. Plăcile de dioxid de plumb sunt conectate la plăcile de plumb printr-o serie de conductori. Când bateria este încărcată, aceasta transformă energia chimică în energie electrică printr-o reacție de oxidare-reducere în care electronii de la un electrod (anod) curg către un alt electrod (catodul). Când acești electroni curg din anod, ei creează un flux de curent electric care poate fi utilizat în mai multe scopuri, cum ar fi pornirea mașinii sau alimentarea farurilor pe timp de noapte.

Cum știi când trebuie schimbată bateria auto?

Spre deosebire de alte componente ale mașinii, starea bateriei auto nu se poate aprecia în funcție de aspectul ei exterior. De exemplu, dacă parbrizul se fisurează, acesta trebuie schimbat (pentru că defectul este vizibil cu ochiul liber). În schimb, bateria auto va arăta exact la fel, doar că proprietățile ei se pot pierde în timp.

Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să mergi la un service sau magazin de baterii autorizat, care să facă demersurile necesare pentru stabilirea gradului de sănătate al bateriei.

Oricum, dacă te întrebi care este cel mai bun moment pentru a schimba bateria mașinii tale, există câteva semne clare, „vizibile”, precum:

  • Motorul mașinii care se chinuie să pornească sau nu pornește deloc.
  • Radioul și luminile se opresc în mod neașteptat.
  • Din compartimentul motor vine un miros de ars.
  • Farurile se estompează când șoferul aprinde semnalul din stânga sau din dreapta sau luminile de frână.
  • Se aprinde martorul de bord.

Cum să prelungești durata de viață a bateriei mașinii tale?

Dacă prima secțiune ți s-a părut puțin prea tehnică, ei bine, această parte s-ar putea să te intereseze pentru că vei afla câteva practici care îți vor prelungi semnificativ durata de viață a bateriilor auto.

Trebuie să înțelegem că, oricât de bună ar fi starea mașinii tale, aceasta nu va intra în funcțiune decât daca va avea o baterie auto sănătoasă. Așadar, uite câteva sfaturi utile pentru prelungirea duratei de viață a bateriilor auto, sfaturi venite de la Principal Auto, experții în baterii pentru mașină:

Pentru ca tu să ai un sentiment de siguranță când ești la volan, este important să cunoști câteva practici utile care îți vor prelungi durata de viață a bateriei:

În primul rând, nu utiliza echipamentele electrice când motorul este oprit. Asta nu va face decât să-ți consume curentul din bateria auto, aceasta nemaiavând timpul necesar pentru a se încărca. Totodată, pentru că bateria auto se încarcă doar când vehiculul este pornit, este recomandat să eviți deplasarea doar pe distanțe scurte cu mașina, întrucât aceasta nu va avea timp suficient pentru încărcare.

Un alt mod de a prelungi durata de viața a bateriei este să eviți temperaturile extreme. Ideal ar fi să ai un garaj sau o învelitoare, atât pe timp de vară, cât și pe timp de iarnă. De asemenea, iarna, când temperaturile sunt foarte scăzute, este recomandat să lași motorul pornit pentru 10- 15 minute înainte de a pleca la drum.

Pentru mai multe detalii legate de bateriile auto, ia legătura cu Principal Auto, experții în baterii auto ce au o gamă diversificată de baterii auto de la furnizori de încredere..

Articole asemănătoare

Aventură fără întreruperi pe drumul spre mare! Ești pregătit de concediu?

Descoperă cum să-ți asiguri o aventură fără întreruperi pe drumul spre mare! Citește articolul nostru pentru a afla cum să te pregătești pentru concediu cu sfaturi și recomandări de la Principal Auto.
Citeste mai mult

Ești pregătit să explorezi frumusețea naturii în Delta Dunării?

Dacă vrei să descoperi până și cele mai îndepărtate colțuri ale acestui habitat, poți să apelezi la Principal Auto. Furnizorul îți pune la dispoziție o baterie de calitate, care te va ajuta să navighezi, în siguranță, spre cele mai sălbatice zone din Deltă.
Citeste mai mult

Baterii ideale pentru un weekend cu cortul: Asigură-ți o sursă de energie în mijlocul naturii

Baterii ideale pentru un weekend cu cortul: Asigură-ți o sursă de energie în mijlocul naturii Vezi de ce ai nevoie de o baterie de încredere la camping
Citeste mai mult

Ghid Principal Auto: Cum să te pregătești pentru orice situație nefavorabilă cu bateria ta auto?

Când vine vorba de mașina ta, un lucru pe care cu siguranță nu vrei să-l întâlnești în drumețiile cu aceasta este o baterie descărcată.
Citeste mai mult