Cum funcționează o baterie auto?

Cine a inventat bateria auto?

Bateria plumb-acid care alimentează majoritatea vehiculelor moderne există de aproximativ 150 de ani. Este bine de știut că tehnologia de bază și construcția s-au schimbat foarte puțin de când fizicianul francez Gaston Planté a inventat-o ​​în 1859.

Bateriile moderne de mașină de astăzi alimentează motorul la pornire, radioul mașinii și tot echipamentele electrice din interiorul mașinii. Dacă te-ai întrebat vreodată cum funcționează o baterie de mașină, citește mai departe pentru a afla mai multe. În acest fel, vei ști pe viitor cum să îți menții acumulatorul mașinii tale în stare optimă de funcționare.

Cum funcționează o baterie de mașină?

O baterie de mașină folosește tehnologia plumb-acid pentru a transforma energia chimică în electricitate. Realizează acest lucru prin utilizarea celulelor, care conțin și stochează energia până când este nevoie.

Majoritatea bateriilor standard de mașină conțin șase celule care sunt situate pe rând în interiorul carcasei de plastic. Fiecare celulă conține o placă de dioxid de plumb și o placă de plumb. Împreună, creează doi volți pentru fiecare celulă - motiv pentru care este adesea numită o baterie de 12 volți.

Rândurile de celule sunt scufundate în acid sulfuric, care declanșează o reacție chimică între dioxidul de plumb și plăcile de plumb, iar acest lucru creează sulfat și ioni de plumb. Pe măsură ce ionii se mișcă liber în jurul plăcilor de plumb, are loc o altă reacție chimică, care produce hidrogen și sulfat de plumb.

Mișcarea ionilor generează electricitate care se deplasează fie la borna pozitivă, fie la borna negativă a bateriei. Cele două fire care se conectează la bateria mașinii tale dispersează apoi electricitatea către motorul de pornire și alte sisteme electrice vitale.

Cum se (re)încarcă bateria mașinii?

În timp ce te deplasezi cu autovehiculul tău, un dispozitiv, numit alternator, încarcă bateria auto. Acesta generează un curent electric printr-o curea de alternator care este atașată la motor, care transformă energia fizică în electricitate.

Pe măsură ce cureaua rotește alternatorul, aceasta creează energie electrică, care este apoi folosită pentru alimentarea sistemelor electrice ale mașinii. O parte din energia pe care o creează este trimisă înapoi pentru a încărca bateria. Totodată, regulatorul de tensiune este un dispozitiv care ajută la menținerea fluxului de energie electrică la niveluri optime și previne supraîncărcarea bateriei.

Articole asemănătoare

Cum să alegi bateria perfectă pentru barca ta 

Ghidul Principal Auto pentru alegerea bateriei perfecte de barcă. Sfaturi experte pentru performanță și eficiență pe apă. Fii pregătit pentru aventura ta!
Citeste mai mult

Transformă-ți călătoriile pe motocicletă cu bateriile moto de la Principal Auto

Revigorați experiența de călătorie cu bateriile moto de la Principal Auto. O schimbare simplă pentru a transforma modul în care vedeți drumurile!
Citeste mai mult

Bateriile pentru camioane: De la începători la experți

Descoperiți esențialul bateriilor pentru camioane, de la informații de bază pentru începători până la sfaturi avansate pentru experți. Îmbunătățiți performanța camionului acum!
Citeste mai mult

Ghidul de la A la Z al bateriilor pentru camioane de la Principal Auto

Descoperă ghidul complet pentru bateriile de camioane la Principal Auto. Informații esențiale de la A la Z pentru a face cea mai bună alegere!
Citeste mai mult