Ce se întâmplă cu bateriile auto pe timp de vară?

Este posibil să te fi întâlnit și tu cu o situație asemănătoare: intri în mașină, răsucești cheia în contact și nu se întâmplă nimic. De ce? Pentru că te-a lăsat bateria. În acest context, nu frigul este cel care face ca bateria ta auto să nu mai funcționeze în condiții optime, ci căldura.

Cauze ale unei baterii auto defecte

În cazul bateriilor auto, motivele pentru care acestea încetează din a mai funcționa în mod normal sunt multiple, variind de la temperaturile extreme și până la calitatea acestora.

Chiar dacă de regulă avem impresia că doar frigul afectează durata de viață a bateriilor auto, trebuie să fim conștienți că și căldura favorizează procesul de îmbătrânire al acestora.

Pentru a funcționa în condiții optime, o baterie auto ar trebui să beneficieze de un climat extern de aproximativ 20°C, dar vara temperaturile depășesc 30°C. Temperaturile prea ridicate duc la o auto-descărcare a bateriei mașinii tale, ceea ce implică o îmbătrânire prematură a acesteia. Este posibil ca aceste efecte negative să nu fie sesizabile pe timp de vară, însă iarna, când temperaturile sunt mai scăzute și, implicit, motorul are nevoie de un plus de energie pentru a porni, este foarte posibil să se resimtă această îmbătrânire prematură.

De ce se resimt aceste schimbări ale bateriei auto iarna?

Mai sus a fost prezentată situația în care, din cauza temperaturilor ridicate, durata de viață a bateriei este afectată. În schimb, iarna, când temperaturile scad sub 20°C, procesele chimice din interiorul acumulatorului scad semnificativ. Când temperatura din exterior ajunge la 10°C, reacțiile chimice își pierd cu până la 50% din intensitate, în timp ce temperaturile de îngheț afectează mult mai mult performanța bateriei auto.

Alege baterii auto de calitate superioară și verifică starea acestora periodic

Pentru a preveni situațiile neplăcute cauzate de bateriile auto, este necesar să efectuezi măcar un control pe an privitor la starea de sănătate a bateriei mașinii tale. De altfel, alegerea unei baterii auto de calitate superioară poate contribui la utilizarea pentru o mai mare perioadă de timp a acesteia.

Dacă ai nevoie de o baterie auto de calitate superioară, de la furnizori renumiți precum: Varta, Moll, Bosch, ROMBAT, MACHT, EXIDE, AcuProfi, ULTRON,  sau OPTIMA, vizitează, printr-un simplu click, oferta Principal Auto de baterii.

Articole asemănătoare

Cum să alegi bateria perfectă pentru barca ta 

Ghidul Principal Auto pentru alegerea bateriei perfecte de barcă. Sfaturi experte pentru performanță și eficiență pe apă. Fii pregătit pentru aventura ta!
Citeste mai mult

Transformă-ți călătoriile pe motocicletă cu bateriile moto de la Principal Auto

Revigorați experiența de călătorie cu bateriile moto de la Principal Auto. O schimbare simplă pentru a transforma modul în care vedeți drumurile!
Citeste mai mult

Bateriile pentru camioane: De la începători la experți

Descoperiți esențialul bateriilor pentru camioane, de la informații de bază pentru începători până la sfaturi avansate pentru experți. Îmbunătățiți performanța camionului acum!
Citeste mai mult

Ghidul de la A la Z al bateriilor pentru camioane de la Principal Auto

Descoperă ghidul complet pentru bateriile de camioane la Principal Auto. Informații esențiale de la A la Z pentru a face cea mai bună alegere!
Citeste mai mult