Ce se întâmplă cu bateriile auto pe timp de vară?

Este posibil să te fi întâlnit și tu cu o situație asemănătoare: intri în mașină, răsucești cheia în contact și nu se întâmplă nimic. De ce? Pentru că te-a lăsat bateria. În acest context, nu frigul este cel care face ca bateria ta auto să nu mai funcționeze în condiții optime, ci căldura.

Cauze ale unei baterii auto defecte

În cazul bateriilor auto, motivele pentru care acestea încetează din a mai funcționa în mod normal sunt multiple, variind de la temperaturile extreme și până la calitatea acestora.

Chiar dacă de regulă avem impresia că doar frigul afectează durata de viață a bateriilor auto, trebuie să fim conștienți că și căldura favorizează procesul de îmbătrânire al acestora.

Pentru a funcționa în condiții optime, o baterie auto ar trebui să beneficieze de un climat extern de aproximativ 20°C, dar vara temperaturile depășesc 30°C. Temperaturile prea ridicate duc la o auto-descărcare a bateriei mașinii tale, ceea ce implică o îmbătrânire prematură a acesteia. Este posibil ca aceste efecte negative să nu fie sesizabile pe timp de vară, însă iarna, când temperaturile sunt mai scăzute și, implicit, motorul are nevoie de un plus de energie pentru a porni, este foarte posibil să se resimtă această îmbătrânire prematură.

De ce se resimt aceste schimbări ale bateriei auto iarna?

Mai sus a fost prezentată situația în care, din cauza temperaturilor ridicate, durata de viață a bateriei este afectată. În schimb, iarna, când temperaturile scad sub 20°C, procesele chimice din interiorul acumulatorului scad semnificativ. Când temperatura din exterior ajunge la 10°C, reacțiile chimice își pierd cu până la 50% din intensitate, în timp ce temperaturile de îngheț afectează mult mai mult performanța bateriei auto.

Alege baterii auto de calitate superioară și verifică starea acestora periodic

Pentru a preveni situațiile neplăcute cauzate de bateriile auto, este necesar să efectuezi măcar un control pe an privitor la starea de sănătate a bateriei mașinii tale. De altfel, alegerea unei baterii auto de calitate superioară poate contribui la utilizarea pentru o mai mare perioadă de timp a acesteia.

Dacă ai nevoie de o baterie auto de calitate superioară, de la furnizori renumiți precum: Varta, Moll, Bosch, ROMBAT, MACHT, EXIDE, AcuProfi, ULTRON,  sau OPTIMA, vizitează, printr-un simplu click, oferta Principal Auto de baterii.

Articole asemanatoare

Sirocou pe mașină!

În cadrul acestui articol, specialiștii de la Principal Auto îți vor pune la dispoziție câteva sfaturi valoroase despre sirocou
Citeşte mai mult

Ce baterii auto sunt mai bune

Bateriile VARTA cu tehnologiile AGM și EFB reduc semnificativ consumul, fiind potrivite pentru funcția Sart Stop.
Citeşte mai mult